Zdrowa żywność Sianów

Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie wyłącznie dlatego, że pozyskane w czasie warzywa można ukisić i dzięki temu spożywać je przez pełny rok. To także pyszny, złoty w prywatnym stylu dodatek także znacznie korzystnych właściwości prozdrowotnych!

Zdrowa żywność Gryfice

Co takiego istotnego jest w kiszonkach?

zdrowa żywność
zdrowa żywność

Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Wtedy one rozwijają cukry w artykułach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który gwarantuje za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z kolei stymulują układ odpornościowy, a nie tylko. Jeszcze więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z środkiem, co czyni, że dobre bakterie w jelitach są także pomysł na bliskie zdrowie psychiczne! Nie warto zatem lekceważyć tej wyjątkowej mikroflory, i nawet powinien ją otrzymać pod uwagę, przygotowując posiłki.

Zobacz również pożyczka pożyczkomat

Co bardzo, kiszonki mają więcej witaminy C niż warzywa w budowie surowej. Zaś wtedy prawdziwy przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości także w zespole zdrowiu.

Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – większość spośród nich funkcjonowań chyba teraz znasz, a czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas również odnajdziesz w niniejszym dokumencie. A do działania!
Kiszona kapusta

Bierzesz kapustę i leczysz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz już ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To świetnie. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zagłębione w domowych sokach. Inaczej będzie być dojazd do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.

Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go oraz znowu ubij kapustę. Zabieg ten będziesz wydawać nawet do 2 tygodni, do czasu, aż zejdzie gaz. Zaś ostatnie będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje szybko gotowa. Na skutek daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki

Umyte ogórki włóż w słoikach, koniecznie ciasno, u siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody oraz łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na pewien słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i szybko go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w pełni. Noś je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do głębokiego i spokojnego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz uznawać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełni.
Kiszone jabłka

Polska słynie z jabłek, dlaczego to również ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie stronie, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dołącz do słoika wraz z niewielu łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak aby w całości zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w jasnym pomieszczeniu. Natomiast toż żeby było na tyle! Dobrego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został wykonany przez polskie sklepy oferujący Własne artykuły z dostawą do domu w Niemczech.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o