Badanie poziomu cukru we natury – na czym liczy i jak o je przygotować?

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym wierzy a gdy warto je stworzyć? Badanie poziomu glukozy we naturze to pewne z obowiązujących badań diagnostycznych. Powoduje ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a zwyczajnie je działać. Dowiedz się, kiedy udać się na pytanie, a podobnie jaka istnieje część poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym wierzy a gdy warto je stworzyć?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Należą do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien wykonywać badanie poziomu glukozy? Każdy rozsądny człowiek – raz w roku (szczególnie kobiety po 45. roku życia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w końcu wykrycia cukrzycy ciążowej), a i kobiety z części zwiększonego ryzyka, m.in.:

chorujące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których stanowi podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy wykonuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i odejść z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki jest polecany i usuwany podczas każdej formy ruchu, wynik badania może zatem okazać się zaniżony. Dobę przed testem warto jeszcze unikać tłustych posiłków oraz przetworzonych przekąsek.

Jak jest badanie?

Badanie poziomu glukozy polega na uzyskaniu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można przygotować i test obciążenia glukozą, który polega na poznaniu poziomu cukru we naturze na czczo, a potem po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po terminie ostatniego sezonu poziom cukru wraca do normy. Jak nie, jest więc dowód do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u kobiet zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u kobiet zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru rośnie po spożyciu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji jedzie do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z naturze do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, i jej nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Norma cukru po życiu jest wówczas dziwna od jego stanu na czczo. Gdy glukozy we naturze jest za mało, dociera do tzw. hipoglikemii, której obrazami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może wywołać nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy stwierdzić objawy hiperglikemii. Należą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W ostatni metoda organizm mówi o za wysokim poziomie glukozy, którą używa wydalić. Nagły, ciągnący się stan hiperglikemii może powodować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu lub nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o